събота, 09.04.2016

 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ

ПРИРОДНИ

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОБЩИНА САНДАНСКИ

 

 

Наименование Описание
1. АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ, ГР. САНДАНСКИ Археологическият музей на град Сандански е основан през далечната 1936 г. Съвременната сграда на музея е  построена „ин ситу” през 1970 г, над основите на базиликата на епископ Йоан. Той е един от малкото археологически музеи в България и е специализиран в областта на античната археология.

Границите на археологическият резерват „Античен и късноантичен град под дн. гр. Сандански“ обхващат изцяло съвременния център на града. Започнало своето съществуване още през XII в. пр. н. е. (времето на Троянската война), то продължава своя живот до VIв. от н. е. преминавайки през периоди на разцвет и упадък. В началото на II в. от н.е., попаднало вече в териториите на Римската империя, получава граждански статут от император Траян. Години наред учените спорят как е името на града под дн. Сандански. Едва през последните години, благодарение на различни археологически открития, проучвателите локализираха тук античния Партикополис. Това е най-значимия античен и ранно християнски епископски център в целия регион, макар че поради добрата запазеност на късноантичният културен пласт,  римското селище от I-IIІ в не е достатъчно проучено.  Богатото културно-историческо наследство на Партикополис обуславя  разнообразието на експонати във фонда на музея.

На първия етаж  на музея е реставрирано и консервирано подовото ниво на базиликата, проучвана през 60-те години. Включва  мозайки от раннохристиянския период ( Vв.), в това число и уникален мозаечен надпис.

Изключително интересна е сбирката от римска надгробна мраморна пластика от периода I-III в. Тя е най-голямата в България, рядко срещана в Европа и характерна само за този район, като някои от образците са на световно ниво. Наред с това могат да се видят и оброчни плочи, както и жертвеници на почитаните през античността божества.

Паметниците са събирани в продължение на 80 години от всички селища в общината, като истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий и др. Колекцията от мраморни произведения на античното изкуство се допълва от различни  оброчни плочи, статуи и жертвеници – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе и местното божество Теос Саленос.

2. ГРАДСКИ ПАРК „СВЕТИ ВРАЧ“ Уникалният парк „Св. Врач“ в гр. Сандански носи старото име на града. Той започва от главната улица и е единствения в България с пясъчни алеи. Разположен е на територия от 344 дка. Началото му поставя ген. Тодоров през 1916г. На територията му виреят около 200 растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. Срещат се растителни видове от Далчения изток; Америка и Средиземноморието. Около водните площи и скалните кътове са засадени вечнозелени храсти. Мекият климат благоприятства за разнообразието от стройни секвои, магнолия, върби, гинко билоба, корков дъб, тис, нар и др.

Място за отдих, развлечения и спорт. Над преминаващата през парка река Санданска Бистрица са провесени два люлеещи се дървени моста, които през нощта са осветени и „Пиринеума“ – макет на Пирин Тук можете да намерите и дървени беседки, детски кътове, множество малки водни басейни, както и голямо изкуствено езеро с лебеди и патици, а из зелените площи се разхождат свободно пауни и други екзотични птици. В сърцето на парка се намират Летният театър, стадионът на гр. Сандански и плувния комплекс.

3. КОМПЛЕКС ПАМЕТНИК – СПАРТАК Сандански е познат като родното място на легендарния тракиец Спартак. В историята името му е покрито със славата на главен организатор на въстанието, което избухва в гладиаторската школа в гр. Капуа, недалеч от Рим през 73 г. преди Христа. Бунтът се разраства бързо и само за месеци отрядът на Спартак от 74 роби се превръща в 120 хилядна армия. Тя помита всичко пред себе си. Рим е в паника. На претор Марк Луциний Крас са дадени диктаторски пълномощия, въведена е забравената от десетилетия децимация във войската, повикани са армиите на Помпей от Испания и на Лукул от Тракия. През 71 г. пр. Христа Крас печели решаващата битка в Северна Лукания край р. Силар, а след нея 6 хиляди пленени роби са разпънати на кръст по цялото протежение на Виа Апия от Капуа до Рим, сред тях е и Спартак.

Въстанието на Спартак намира отражение в трудовете на много антични автори и макар той да е бил враг на Рим, те не скриват възхищението си от него. Плутарх, например пише: „Гладиаторите избрали трима вождове, от които пръв станал Спартак, тракиец от племето меди, който притежавал не само голяма смелост и физическа сила, но и ум и хуманност”. Този пасаж е много важен, защото потвърждава тезата за произхода на Спартак от племето меди, обитавало земите около дн. гр. Сандански. Приема се, че е роден в древното селище, намиращо се източно от с. Склаве, където днес се провежда ежегодния панаир, свързан с легенда за Спартак. От там идва и името на селото – „склав” от латински – роб.

Мемориалният комплекс „Спартак” е един от символите на Сандански, под който лежат останките на античен град

4. ЦЪРКВА „СВ. СВ. КОЗМА И ДАМЯН“, ГР. САНДАНСКИ Църквата „Свети безсребърници Козма и Дамян” построена през 1861г. Тя е с богат триреден иконостас, изписвана до последните години на ХІХ век. Храмът е един от малкото запазени в цялостния си вид (архитектура, иконостас и стенописи). Църквата е уникална с историята си – върху иконописите са работили почти всички известни мелнишки зографи – Яков Николай, Лазар Аргиров, майстор Андон и др. В тази църква посетителите могат да добият най-цялостна представа за мелнишката художествена школа.
5. РАННОХРИСТИЯНСКИ КОМПЛЕКС

ГР. САНДАНСКИ

Раннохристиянският комплекс включва  най- ранната християнска църква открита до днес на територията на античния Партикополис. Прилежащи към нея са атрий, помощни помещения за извършване на религиозни ритуали и част от резиденцията на епископа.  Открита и проучена през 1967г. тя е трикорабна базилика с предверие и атрий с кладенец. Мраморни колони увенчани с йонийски капители са разделяли трите кораба, а олтара е отделен от наоса с преграда. Стените са били покрити със стенописи. Базиликата е била изградена в средата на ІV в.,  разрушена е  по време на готските нападения и в последствие е възстановена отново. В близост до църквата са разкрити помощни помещения. В западната част на комплекса се намира античната главна улица на града – кардо максимус ( ориентирана север- юг). Била покрита с добре изгладени гранитни блокове и както  всички улици на древния  Партикополис  е имала отводнителни  канали. От двете страни на улицата се е издигала колонада изградена от гранитни колони свързани с арки.  На една от колоните и до днес се чете надпис от времето на император Каракала: „Марк Аврелий Капитониан  Александър и Терентиана Юлиа, като бяха жрец  /подариха/ на родния си град колоните на стоата.“

 

6. ЕПИСКОПСКИ КОМПЛЕКС

ГР. САНДАНСКИ

Епископският комплекс е най – представителния и монументален архитектурен паметник, откриван досега в античния град Партикополис от периода V-VI в., като проучванията  продължават и до днес. Първите проучватели на комплекса са войниците от Втора българска армия през 1917г. При строеж на сграда за  щаб на армията,  войниците попадат на останки от масивна кръгла сграда определена като Баптистерий от археоложката В. Иванова. Проучванията продължават след повече от 70 години, от 1989г.  до днес.

В ансамбъла доминира класическа елинистична трикорабна базилика с великолепни подови мозайки, разкошна вътрешна архитектура с колонади в римо-коринтски стил и  уникална мраморна олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието.

Атрий. Вътрешният двор на епископският комплекс е заобиколен от три стени с колонади, като по този начин се образуват три портика. Тук могат да се видят кладенец със запазено геранило и гранитна чешма с автентичен чучур във форма на лъвска глава.

Мартирий. Помещението, в което са се пазели мощи и реликви е с много добре запазени стенописи, олтарна маса и мраморно подово покритие. В пода е вградено и най- старото, все още действащо аязмо по нашите земи.

Баптистерий. Кръщелната е построена като самостоятелно тяло и е представлявала масивна кръгла постройка с купол (ротонда). По форма и размери е единствена в България и  една от най- добре запазените в Югоизточна Европа. Басейнът в центъра е бил облицован с мраморни плочи, а подът му е покрит с мозайки. Водата в басейна се е затопляла в съседното помещение – префурниум.

Скрипторий. Библиотеката на комплекса се е намирала в сграда долепена до Кръщелната. Тук монасите са преписвали древните религиозни текстове. Сред руините се откри мраморна плоча с хризма и ктиторски надпис. Хризмата е  Христов монограм или христограм, състоящ се от двете начални букви Χ и Ρ (хи и ро) на гръцкото име Χριστός (Христос).  Това е и символът заменил Римския орел върху знамето (вексилум) на император Константин, известно като Лабарум.

7. БАЗИЛИКАТА НА ЕПИСКОП ЙОАН

ГР. САНДАНСКИ

Базиликата е била изградена през V в. от н. е. Тя е следващата във времето епископска църква в античния град.  Открита е през 1960г. при строеж на Младежкия дом,  в центъра на града. Проучена е само в западната й половина, тъй като източната се намира под платното на ул. „ Македония” и под сградите срещу нея. Разкрити са външният и вътрешен притвор, две странични помещения и западната част на наоса. Непроучената източна половина на църквата не позволява да се изясни с колко абсиди е завършвала и каква форма са имали. Подовете на базиликата са покрити с многоцветна мозайка с геометрични, растителни и животински орнаменти. Всеки символ, който древните музиварий са използвали е част от раннохристиянската семиотична система. Могат да се видят прекрасни пана с изобразени птици (символ на рая), риби ( символът на Христос) и цветя ( символ на вечния живот).  Особен интерес представлява средното пано във вътрешния притвор, в което е поместен гръцки надпис. От него научаваме, че сградата е била построена от епископ Йоан. Текстът гласи: “Ти желаеш да узнаеш, кой е построил великолепната сграда, която радва очите с красотата си. Това е Йоан, мъж разумен и мъдър, който получи да се грижи за архиерейския престол и имаше за свой предшественик благочестивия мъж на име О…”  На запад от църквата се е простирал двор. Днес тук се намира Археологическият музей на град Сандански.
8. ЦЪРКВА „СВЕТИ ГЕОРГИ“ САНДАНСКИ Построена през 1952 г., църквата представлява умалено копие на храма “Св. Александър Невски” в София. Изографисана е през 1964 – 1967 г. от художника Николай Шелехов, син на руски емигрант и майка германка, а иконите от иконостаса са дело на художника Христо Апостолов.

Църквата се намира в близост до центъра на града, а районът около нея е оформен като място за отдих и почивка.

9. МАНАСТИР „СВ. СВ. КОЗМА И ДАМЯН“

ГР. САНДАНСКИ

Манастирът се намира на 2 км северно от централната част на гр. Сандански, близо до десния бряг на река Санданска Бистрица. Той е разположен в живописната местност „Смилово“ сред естествени ливади, овощни градини и богата зеленина. Историята му започва през ХІV в, като по-късно е разрушен от турците. Възстановен е през 1928 г., а през 90-те в двора му са изградени параклисите на св. Петка и св. Димитър. Счита се, че тук са живели и лекували светите братя безсребреници св. св. Козма и Дамян.
10. „СВЕТА БОГОРОДИЦА СПИЛЕОТИСА“ (МАНАСТИР СВЕТА ЗОНА)

ГР. МЕЛНИК

Построен от деспот Слав в началото на XIIIв. в източната част на цитаделата на крепостта. В манастирския комплекс имало две църкви – Св. Богородица Спилеотиса” и „Св. Спиридон”, както и гробищен параклис.

През 1220 година деспот Слав издава грамота на манастира – Сигилият на деспот Алексий Слав, с която му дарява „господарски статут“. От втората половина на XIV век до началото на XX век манастирът е метох на Ватопедския манастир в Света гора. Дълго време запазва почетното си място в духовния и културния живот на Мелник.

Днес сред руините на манастира е издигнат малък параклис за поклонение.

Манастирът, а и новоизграденият параклис, е познат още с името  „Света Зона“ или Богородица на Светия пояс”. Става въпрос за почитане Честния пояс на Пресветавета Богородица – една от одеждите на Божията майка, запазена след Успението й. Реликвата е почитана от християните заради извършеното през Х в. излекуване на императрица Зоя.

Почитането на честния пояс не е присъщо на българската традиция. Единственото известно засега изключение е Мелник. Ето защо на 31 август, когато се отбелязва „Полагане Честния пояс на Света Богородица“ се чества и празника на града.

 

11. МАНАСТИР СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ

ГР. МЕЛНИК

Построен е през 1205г., по времето на цар Калоян, малко преди идването на деспот Слав.

Известно е, че след като разорил Филипопол (Пловдив) през 1205 г., Калоян преселил като наказателна мярка в Мелник изменилите му тамошни ромеи. Тяхната етническа общност се оглавявала вероятно от севаст Василий Вамбулинос. Допуска се, че този византийски благородник е ктитор на манастира “Св. Харалампий”. В него имало три църкви – една (“Св. Йоан Продромос”=Предтеча) в преддверието му и две (“Св. Архангели”- по-голяма, и “Св. Харалампий”- по-малка), взаимосвързани чрез обща стена с вход, в двора му. Двойният храм бил украсен с великолепна живопис.

Една от най-ценните находки от тази обител е „Меднокована камбана – дар от деспот Алексий Слав, датирана в периода 1211 – 1217 г., тъй като това е най-старата запазена камбана в цяла Европа и най-ранната християнска камбана в света.

С построяването на манастира – най-ранната засега монашеска обител в Мелник, се поставя началото на оформянето на източната половина на крепостта като монашеска зона, малка Света гора в градска среда, в която до края на ХІV в. вече имало четири манастира.

12. ДЕСПОТ СЛАВОВА КРЕПОСТ

ГР. МЕЛНИК

Паметник на културата с национално значение. Намира се в близост до град Мелник, на хълма Свети Никола (южно от града).

Свято място за траките, населявали региона на днешния град Мелник е платото “Св. Никола”. През V – VІ в. то било превърнато в крепост. Поради природната му защита не се налагало заобикалянето му с каменни стени. Малко укрепление с характерен за епохата удължен корабовиден план със силно заострено тригонално чело с кула, с ров отпред било издигнато върху хребет в югозападния край на платото, над р. Мелнишка, откъдето се откривала най-широка панорама към непосредствената околност и към поречието на Струма. Мястото се пазело и от порти с по две бойни кули в подножието на крепостта от югозапад, при главния вход, и от югоизток, в м. Ключ. Мощта на крепостта се подсилвала извънредно много от заобикалялите я отвред високи, почти отвесни и недостъпни скали.

През периода 1215-1218г., след като столицата на деспотството на Алекси Слав се мести в град Мелник, крепостта е цялостно преустроена и разширена, като са изградени допълнителни съоръжения. В нея са открити множество сгради – жилищни и стопански, църкви и манастири.

С тази крепост е свързана най-старата и най-голяма християнска църква в Мелник, посветена на Св. Никола.

13. МАНАСТИР „СВЕТА БОГОРОДИЦА ПАНТАНАСА“

ГР. МЕЛНИК

По документи се знае, че манастирът е построен от деспот Алексий Слав, в самото начало на XIIIв., когато този най-забележителен владетел на Мелник провъзгласява града столица на независимата си държава и когато земите му били присъединени към България след Клокотнишката битка.

Света Богородица Пантанаса се счита за покровителка на тежко болните. Особената енергия на това свещено място е привличала хиляди хора, идващи тук, за да се излекуват. Не е случайно, че сред руините на манастирския комплекс освен стопански сгради и типичните за региона изби, е открита лечебница.

Известно е, че тази обител е функционирала до началото на ХХ век, но и днес хората вярват, че Светицата продължава да помага и изцелява. Църквата „Света Троица“ е малка църква, разположена на живописно възвишение, сред мелнишките мелове и е част от манастирския комплекс „Света Богородица Пантанаса“. Тя е построена през XIIIв. от деспот Слав.

При археологически проучвания са открити четири гроба. В тях, след костен анализ, бе доказано, че са положени телата на Деспот Алексий Слав и семейството му.

14. ЦЪРКВА „СВЕТА ВАРВАРА“

ГР. МЕЛНИК

Построена през XIIIв. Посветена е на Света Варвара, което е изключително рядко явление.

По исторически данни църквата е била семейна на рода Кордопулос. Семейните църкви не са рядкост тук, голяма част от заможните мелничани са имали свои частни храмове, но църквата „Св. Варвара“ е най-голямата подобна обител.

По план тя е трикорабна и триабсидна. Украсата е била с изящна стенопис на мелнишките майстори, за което свидетелстват откритите фрагменти при археологически проучвания.  Претърпяла е няколко преустройства, последните от които са били от епохата на Възраждането.

Днес църквата служи като естествен декор за културни събития и сцена за артистични изяви, заради уникалната акустика.

15. ЦЪРКВА СВЕТИ АНТОНИЙ

ГР. МЕЛНИК

Единствената църква в България, посветена на този светец. Построена е през 1765година.

Църквата е паметник на културата с национално значение.

Съществува поверие, че патронът на храма – Свети Антоний лекувал душевно болни. Навремето тук са били лекувани психично болните, за което показва запазеният ствол с железни вериги, с които са се връзвали буйстващите. По средата на храма има специална плоча с двуглавия орел на Патриаршията. Такива са поставяли само там, където лечебните свойства са особено силни. Цялата църква е изписана с цветя, херувими, серафими, ангели. Изключително ценен е иконостасът, иконите (особено „Матер Божия“ и „Св. Богородица честнейшую херувим“ от XVIIIв) и стенописите.

И днес в църквата идват хора, за да се помолят и да пречистят съзнанието си от проблемите.

16. РИМСКИ МОСТ

ГР. МЕЛНИК

 

Част от античния римски път, свързващ земите северно от Кресненското дефиле с Егейско море. Построен е през късната Античност – V-VIв. Римският мост е разположен на 10 минути северозападно от центъра на Мелник. Мостът е построен още през римско време над Мелнишка река. Покрай него минава пътека за църквата „Свети Йоан Предтеча“. В момента църквата „Св. Йоан Предтеча“ действа като гробищна църква на град Мелник.
17. БОЛЯРСКА КЪЩА

ГР. МЕЛНИК

Eдинствената запазена жилищна сграда от епохата на Средновековието на Балканите.

Болярската къща в Мелник е уникален паметник на средновековната жилищна архитектура не само в българските земи, но и на Балканите. Запазена в руини, тя е един от трите емблематични паметници в историческия град. Построена в началото на XIIIв., на два етапа от забележителните му владетели – деспот Алексий Слав, от българската царска династия на Асеневци, и деспот Константин Драгаш, свързан родово с царете-Асеневци, сръбските царе – Неманичи и византийските императори-Палеолози.

Болярската къща се състои от няколко сгради и църква, които са били зад каменна ограда с доминанта жилищно-отбранителна кула тип „донжон” с тронна зала и масивна пристройка в живописен стил в челната част, служила за приемна на владетеля. През 1701 г. е построена Часовниковата кула – символ на възрожденския Мелник.

18. ЦЪРКВА СВЕТИ НИКОЛА ЧУДОТВОРЕЦ

ГР. МЕЛНИК

Намира в югоизточна част на Мелник, в близост до центъра на града и е паметник на културата с национално значение. Църквата е построена през XIII век.

През Средневековието е представлявала еднокорабна малка сграда, а през годините е била преустроявана и разширявана няколко пъти. През 1756 година тя придобива вида, в който е и до днес, като доказателство за това е надпис върху олтарната стена в източната част на църквата. През 1895 година църквата е била опожарена, но в началото на XX век отново възстановена от Националния институт по паметниците на културата.

В нея се съхраняват уникални икони с изключителна художествена стойност, представляващи уникални образци на зографска школа на Мелник и околните села. Днес църквата е една от малкото действащи църкви в град Мелник.

19. КОНАК

ГР. МЕЛНИК

Сградата на бившия турски Конак е недвижима културна ценност с цялостно запазен архитектурен обем в Националния археологическия резерват „Античен, средновековен и възрожденски град Мелник”.

Това е най-монументалната възрожденска обществена постройка в града. Откроява се сред запазените турски административни сгради в България с изискания си и елегантен архитектурния образ, в който са изявени местни традиции на жилищната архитектура и ориенталски декоративни мотиви.

Построен в началото на XIXв. за нуждите на валията /областния управител/. Сградата е служела както за работно място, така и за жилище на назначения управител. В началото на ХХв. Сградата е използвана за административни нужди, след това за училище, а след построяване на новото училище, тя е превърната в пансион. Сградата е запазена и до днес.

20. ЦЪРКВА „СВЕТИ СВЕТИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ“

ГР. МЕЛНИК

 Църква „Св. Св. Петър и Павел“ е паметник на културата с национално значение. Тя е построена през периода XII-XIV век.  До 60-те години на ХХв. църквата е била действаща.

В нея е запазен дървен архиерейски трон /единственния в България митрополитски трон от XIX век / с надпис от 1893г. с живописна украса. На облегалото му е изписан ликът на мелнишкия митрополит Александър, управлявал сравнително кратко мелнишката епархия. С изключителна художествена стойност са изографисани запазеният дървен иконостас с изящна резба, с позлатени грифони и с живописни пана, както и дървени седалки покрай стените; олтарът и дървеният таван с възрожденски фрески.

Петър и Павел в Християнството са двама от най-почитаните апостоли, наречени първовърховни за особено ревностна служба на Господ и разпространение на християнската вяра. При археологически разкопки в храма в Мелник, чийто патрон са светците, са намерени частици от мощите на апостолите Петър и Павел.

21. ЦЪРКВА СВЕТА ПЕТКА

ГР. МЕЛНИК

Храмът е разположен в източното подножие на платото Свети Никола, на малка височина на стария път Мелник – Рожен. Недалеч от църквата е югоизточна порта на града в местността “Ключ”, а над нея са останките на манастира „Света Богородица Спилеотиса”.

Църквата е построена през VI век по времето на император Юстиниан I, като първоначалният патрон на храма е неизвестен. В IV десетилетие на ХIII век църквата е разрушена от земетресение и е обновена от цар Иван Асен II и е посветена на Света Петка Параскева (Българска). Смяната на името се свързва с разпространението в Македония на култа на Света Петка Търновска, след победата на Иван Асен ІІ в Клокотнишката битка в 1230 година.

Църквата преживява няколко земетресения, след което е възстановявана.  Крупнишкото земетресение от 1904 година е поредното, при което храмът рухва и остава в руини повече от век.

През 2016г. църквата възкръсва за пореден път и след пълна реставрация отново посреща хиляди миряни. Стените и тавана са изящно изписани. Владишкият трон и иконостасът са резбовани в традициите на Дебърската художествена школа. А седемте камбани, огласят околността с меден звън.

Храмът е завършен и осветен навръх храмовия празник на 13 октомври от митрополит Серафим Неврокопски.

22. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. МЕЛНИК Музей за историята на град Мелник е създаден в средата на ХХ век, когато започват и системните археологически проучвания в града. В него се съхранява богата колекция от артефакти, дело на изкусни майстори и занаятчии, намерили място не само в домовете на мелничани, но и търгувани успешно в далечни райони. В експозицията на музея са представени находки от археологическите проучвания,  предмети от градския живот от епохата на Възраждането, както и традиционни за околните села битови изделия. Музеят е включен в 100-те национални туристически обекти.
23. КОРДОПУЛОВА КЪЩА

ГР. МЕЛНИК

Най-голямата възрожденска жилищна постройка в България, построена според надпис през 1858 г., принадлежала на богатата мелнишка търговска фамилия Кордопулос. Онаследена е от Георги Цинцаров, поради което е известна и като Цинцарова къща. Къщата е построена на мястото на по-стара жилищна сграда, от XV-XVI в., с промени в плана. Състои се от: приземие с вкопани в скалата в задната му част винарски изби в система от тунели, служела и за таен ходник, с излаз на върха на височината; полуетаж със стопанска функция и еркерен жилищен етаж. Избите са с постоянна температура, вентилация и изворна вода. В тях се е произвеждало висококачествено мелнишко вино. Уникална е приемната (гостната) стая в югозападната част на жилищния етаж – с 24 прозореца с цветни венециански витражи и барокова украса на дървените долапи, с подиум, където при освещаването й е имало спектакъл на специално поканени виенски артисти. Таванът съчетава фина резба с дървена мозайка с цветни полета, украсени богато също с барокови орнаменти. В Мелник е имало и други подобни големи и още по-големи жилищни сгради, за съжаление неоцеляли досега, но запечатани като образи за поколенията в архивни снимки
24. РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

С. РОЖЕН, РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Роженският манастир се намира на 5 км. от гр. Мелник. Той е най-голямата религиозна обител в Пиринския край и едно от най-старите духовни средища на България. Предполага се, че е основан по времето на Алекси Слав, племенник на цар Калоян, около 1217г. с пожертвованията на жителите от съседните села – Кърланово, Рожен и Любовище. Манастирът преживява подем през XVI век., когато се изграждат главната църква и трапезарията, но след това е опожаряван няколко пъти. През XVII век храмът отново е възстановен и започва да придобива днешния си вид. Възходът си достига през XIX век, когато служи като регионален духовен център.  Манастирът има формата на неправилен шестоъгълник, като жилищните помещения обгръщат красив двор, в който се разполага църквата „Рождество Богородично”. Църквата е трикорабна псевдобазилика. Вътрешността й е изписана, като най-старата стенопис е от 1573г. Интересен факт е, че тук зографите и резбарите, за разлика от други манастири, не се придържат към образците на иконографията от Византия, от която България възприема християнството. Както и други манастири в България, така и Роженския си има своя чудотворна икона-покровител, тя е изографисана от зограф Яков.

До манастира се намира параклис, представляващ двуетажна костница, построена 1597г. и носеща името „Рождество на Св. Йоан Кръстител”. Запазил своята почти непокътната първоначална архитектура и стенописи Роженския манастир е посещаван от много туристи и поклонници от цял свят. На храмовия празник – 8 септември (Малка Богородица), роженските поляни се изпълват с хора, дошли с надежда за изцеление. Той е включен към 100 национални туристически обекта на България.

В непосредствена близост до Роженския манастир се намира църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, построена по инициатива на Яне Сандански и в чийто двор се намира гробът му.

25. ЦЪРКВА „СВЕТИ ГЕОРГИ – ПОБЕДОНОСЕЦ“ – С. ЗЛАТОЛИСТ Златолист е малко селце, сгушено в Санданско-Петричката котловина, на 32 км от Сандански.

Църквата „Свети Георги” в село Златолист е построена 1857 г. Забележителна е със старите си стенописи, изографисани през 1876 г. от зограф Теофил Минов, който по това време е на 11 години. Сред стенописите има особено интересни сюжетни изображения на: Св. Св. Кирил и Методий с легенда, която пояснява, че са български просветители, родени в Солун; “Св. Харалампий побеждаващ чумата”; “Св. Христофор с кучешка глава” и др. В средата на храма, под купола, е разположена мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че който стъпи на нея, се излекувал от каквото и да е болен. В двора на църквата се намира чинар на около 1300 год. за който също се смята че помага при различни заболявания.

През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс. През І-та половина на ХХ в. в стаичката на женското отделение е живяла преподобна Стойна, почитана от местното население заради лечителските си и пророчески дарби. Родена на 9 септември 1883 г. в Хазнатар, Серско. На 7 години ослепява. Останала сираче, тя идва в манастира „Свети Георги”, с. Златолист и остава да живее там до смъртта си – 22 декември 1933г. Животът й минава в пост и молитви. Известна е с това, че е помагала на хората в болeстите им. И днес, години след смъртта й, местните хора и туристите разказват за чудесата, които се случват по тези земи.

26. МИТРОПОЛИТСКА ЦЪРКВА СВЕТИ НИКОЛА

ГР. МЕЛНИК

 

По археологически данни църквата „Св. Никола“ е изградена през Юстиниановата епоха – втората половина на VІ в., на мястото на разрушеното антично светилище, чиито останки са умело адаптирани в конструкцията й.

Църквата „Св. Никола е била най-голямата и представителна, като се допуска, че е замислена и построена като извънградска резиденция на епископията в съседния град Сандански в смутните времена на зачестилите при Юстиниан Велики опустошителни славянски нашествия. Скътана на по- сигурно място, сред охраняваните от природата и крепостта скали в полите на Пирин, тя е играла важна роля в религиозния живот на оттеглилото се към планината местно население, а също и на новите заселници в региона, които трябвало да приемат християнството.

Късноантична църква е изпълнявала функциите на митрополитска църква до началото на XXв., след което митрополитския трон е преместен в църквата „Свети Николай Чудотворец“.

27. МЕЛНИШКИ ПИРАМИДИ

ГР. МЕЛНИК

Мелнишки скални пирамиди  са най-посещаваните земни пирамиди в България. Разположени в югозападното подножие на Пирин, те представляват красиви пясъчни образувания, с характерни отвесни стени, извисяващи се величествено над най-малкия град в България – Мелник. На височина достигат до около 100 м.

Образували са се преди 4-5 милиона години в днешната Санданско-Петричка котловина, където имало обширно плитко езеро. По дъното му са се утаили глинесто-песъчливи материали. По-късно, с издигането на планините Пирин, Беласица и Огражден, езерните води се оттекли на юг. В осушената котловина започнали да се отлагат скални материали, свличани от планинските реки и потоци. Върху езерните пясъчни утайки се образувала дебела наносна покривка около 500-600 метра, от слабо споени червеникави конгломерати. Точно в тези скални маси временно течащите води изорали дълбоките ровини и долове и изваяли най-разнообразни фигури – днешните Мелнишки пирамиди.

Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност през 1960 година.

Екопътеки:

·         Мелник – църква „Свети Никола” – Деспотславова крепост – църква „Света Богородица Спилеотиса”

·         Рожен – Роженски манастир – Златолист

·         Мелник – Златолист

28. ГРАД МЕЛНИК – АРХИТЕКТУРЕН РЕЗЕРВАТ В наши дни Мелник е малко градче, но неговата история ни връща далеч в миналото. Някога тук са живели траки и римляни, а славяните му дават настоящето име,  поради заобикалящите го пясъчни пирамиди – мелове.

В началото на ХІІІ в. (1215г.) Мелник се привръща в столица на независимото феодално княжество на Деспот Алексий Слав. Това е времето, в което градът преживява първия си голям икономически и културен подем. Руините от крепостта на деспота, както и някои храмове, изградени или обновени по негово време, могат да се видят и днес на хълма „Св. Никола” над Мелник.

Поради граничното разположение на град Мелник между България и Византия, неговият суверенитет се променял често и той бил част от териториите на България, Византия, Никейската империя и Сърбия. Най-значимият паметник от това време е Болярската къща – най-голямата частично запазена средновековна къща в България.

Втория си икономически подем градът преживява през ХVІІІ-ХІХв., когато започва развитието на вино- и тютюнопроизводството. Мелнишкото вино било изнасяно по цяла Европа, основно в Англия и Австрия. По това време Мелник бил многолюден, като в него имало над 70 църкви, три мъжки училища и едно женско, а в околността действали четири манастира. Мелник бил известен и с богата си библиотека.

През втората половина на ХІХв. градът започнал да запада, като през 1912 г. се присъединил към пределите на свободна България, макар и опожарен, благодарение на четата на Яне Сандански.

През 1964 г. Мелник е обявен за град-музей и архитектурен резерват с международно значение.

29. ГРАД САНДАНСКИ Наричат Сандански „най-топлия град в България” – разположен е на надморска височина от около 240 м, а климатът тук е силно повлиян от Средиземноморието. Средната годишна температура е +14,7° С, а зимата е мека и топла. Уникалният микроклимат е подходящ за лечение на белодробни заболявания.

Сандански е популярен балнео и СПА център – в района има над 80 извора с температура, варираща от 42 до 81°С. Минералната вода е с ниска минерализация и богат химически състав и успешно се използва при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Специфичните природно-географски и климатични особености на град Сандански, както и наличието на минерални извори, са причината той да е бил населяван от хилядолетия (ІІ хилядолетие пр. Хр.). Днешният град е построен върху множество антични пластове.

По времето на римската епоха тези земи били населявани от тракийското племе меди, от което произхожда великият вожд Спартак. Със своята сила, храброст и стремеж към справедливост, той се превърнал в предводител на най-голямото робско въстание в Римската империя.

През същата епоха Сандански се превърнал и в най-значимия раннохристиянски център в региона. Свидетелство за това е богатото му археологическото наследство, съхранявано от Археологически музей – Сандански. Музеят е построен ин-сито, върху руините на Базиликата на епископ Йоан (ІVв) и е един от малкото по рода си. На територията на града се намират и запазена част от античния град – Раннохристиянски комплекс (ІV-VI в), както и Епископската базилика (ІV-VI в.) – най-представителният и значим паметник на раннохристиянското изкуство в региона.

По-късно (VІ-VІІв.) светците безсребреници Козма и Дамян, се заселили на това място, като помагали на болните чрез лечебната сила на минералната вода, климата и християнската вяра. Мястото на древната им лечебница днес е известно като извор  „Мирото”, а за свой дом те избрали малък манастир, който в наши дни носи тяхното име – „Св. св. безсребреници Козма и Дамян”. В тяхна чест селището било наречено „Свети Врач” – свети лечители.

Големите размествания на европейските племена към края на VІ и началото на VІІ век слагат край на разцвета на древния Сандански. Едва в началото на ХХ век селцето Свети Врач започва своя нов икономически и културен възход, на който сме свидетели днес. През 1929 г. Свети Врач е обявен за град, а през 1947 г е преименуван на Сандански – в чест на българския революционер и воевода Яне Сандански. Оттогава насам Сандански продължава древната традиция да се използват местните природни ресурси, и в съчетание с модерните технологии и новото знание, да помага на хората, страдащи от различни заболявания.

30. НП „Пирин“

 

Национален парк „Пирин” заема значителен дял от красивата Пирин планина, която славяните при заселването си оприличават на своя бог Перун и чието име е в основата на съвременното й наименование.

Паркът е създаден през 1962 год. като площта му е над 40 000 ха. На територията му попадат два природни резервата – „Баюви дупки – Джинджирица”, един от най-старите в България (1934 г.), и „Юлен”, обявен за такъв през 1994 г. През 1977 г. НП „Пирин” е обявен за биосферен резерват по програмата „Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.

НП „Пирин” се характеризира с разнообразна горска растителност – черна, бяла мура, клек. Билните части на планината са заети от алпийски пасища. Сред тревните видове особено характерни са еделвайсът, пиринският чай, божурът, омайничето, игликата и други. Животинският свят е представен от, диви кози, диви свине, сърни, мечки, вълци и др. От влечугите се срещат усойница, пепелянка и някои видове смокове. От птиците са характерни глухарят, скалолазката, алпийската гарга, снежната чинка, алпийският бързолет, балканска чучулига, див гълъб и др. В езерата и реките се въди балканска пъстърва.

На територията на парка са обявени и някои природни забележителности: водопадите Демянишки скок, Юленски скок и Бъндеришки скок, осем вековни дървета – Байкушевата мура, три черни мури, три бели мури и един бял бор.

Пешеходни маршрути с изходен пункт община Сандански:

·         Хижа „Яне Сандански” – хижа „Беговица” – Беговишко (Кукленско) езеро – еднодневен преход;

·         Хижа „Яне Сандански” – заслон „Спано поле” – еднодневен преход;

·         Хижа „Беговица” – върховете „Куклите” и „Зъбът” – хижа „Пирин” – село Рожен – тридневен преход;

·         Хижа „Яне Сандански” – хижа „Беговица” – заслон „Тевно езеро”;

·         Заслон „Спано поле” – Винарска порта – заслон „Тевно езеро”;

·         Заслон „Спано поле” – хижа Беговица – хижа Пирин;

·         Хижа „Пирин” – хижа „Малина” – хижа „Папазчаир”.

Маршрути за велотуризъм:

·         Дебрене – Бождово – Джигурово – Дебрене;

·         Петрово – Голешово – Момина поляна;

·         Горно Спанчево – Бельово – Храсна – Калиманци – Катунци;

·         Мелник – Роженски манастир – Златолист – Катунци;

·         Рожен – Любовище – Кашина;

·         Кърланово – Сугарево – Пирин;

·         Златолист – Роженски манастир.

31. МУЗЕЙНА СБИРКА НА ЯВОРОВ – СЕЛО ГОЛЕШОВО

 

Музейната сбирката е разположена в село Голешово, в Хаджисимеоновата плевня, където на 23 април 1903г. поетът-революционер Пейо Яворов с 8 четници е обграден от многоброен турски аскер. Деветимата мъже успяват да се измъкнат по чудо. Експозицията ѝ включва информационно табло, снимки на значими за българската история личности и места, факсимилета, както и писмо от Гоце Делчев до Пейо Яворов.
32. ЧЕШМА-ПАМЕТНИК – СЕЛО ЛЕВУНОВО

 

Село Левуново се намира на 10 км южно от Сандански, до международен път Е-79. По време на Първата световна война тук се намирал щабът на Втора българска армия. Ръководителят й – ген. Тодоров, възстановил местната църква „Св. Георги” и построил чешмата като свидетелство за героичността на българския воин.

Чешмата се намира се на площада на селото. Вечните слова на Иван Вазов са изписани на паметна плоча на предната и фасада.

„Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

и твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх“

33. РЕЗЕРВАТ „АЛИ БОТУШ“

СЛАВЯНКА ПЛАНИНА

Славянка е шестата по височина планина в България.

Биосферен резерват „Али ботуш“ е разположен в планината Славянка (известна като Али ботуш) с най-висок връх – Гоцев връх (2212 м.).

Уникалността на планината се дължи изключително на нейното растително богатство. Въпреки карстовия си характер и безводност почти през цялата година, тя представлява истинска цветна градина. Това е поводът да бъда  наричана също и Китка планина. “Али ботуш“ е обявен за резерват през 1977 г. и е включен в списъка на биосферните резервати по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.  Целта е била да се запазят уникални реликтни гори от черна мура, черен бор, борисова ела, богат растителен и животински свят с множество редки и застрашени растителни и животински видове. Разширяван неколкократно, в момента общата му площ е 1628 ха. В резервата се намира и най-голямото находище на черна мура на Балканския полуостров. Поради уникалната си геология и климат, районът е съвременен център за формиране на нови видове растителни съобщества, богат на ендемични и редки растения. Животинският свят също е много интересен и разнообразен, представен главно от средиземноморски и субсредиземноморски видове. Славянка е едно от най-важните орнитологични места в страната.

Пешеходни маршрути:

·         Петрово – хижа „Извора“ – местност „Ливада“ – Гоцев връх – хижа „Извора“

·         Петрово – Голешово – хижа „Славянка“ – Парил – Гоце Делчев

 

34. ПОПИНОЛЪШКИ ВОДОПАД, МЕСТНОСТ ПОПИНА ЛЪКА, ЮЖЕН ПИРИН, ОБЩИНА САНДАНСКИ Водопадът в местността Попина лъка се намира в Южен Пирин и е разположен по течението на река Башлийца, която заедно с река Сърчалийца, дава началото на преминаващата през град Сандански река Санданска Бистрица. Водопадът е с височина 14 метра и е пълноводен през цялата година. Има два пада на водата, между които се е образувало водно пространство с удобна скала над него, която търсачите на силни усещания използват за скокове във вода. На 11 октомври 1965 година Попинолъшкият водопад е обявен за природна забележителност.

Местна легенда разказва за името на водопада. По време на Турското робство млад пламенен монах, последовател на Иван Рилски, увличал местното население. Той се противопоставял на турската гнет и зовял към неподчинение и бунт. Подтикван от гръцкото духовенство, турския каймакамин на Мелнишката кааза решил да унищожи размирния духовник, като обявил 5000 златни лири за главата му. Гутевите съгледвачи научили за покушение срещу попа и го уведомили. В една тъмна нощ той натоварил багажа си и изчезнал сред непроходимите дебри на планината. За бивак избрал прекрасен кът край буйна планинска река с бистри като сълза води и голям водопад, чиито води падали с необуздана сила и огласявали с грозен грохот околността. Там божият служител си направил малка колиба, а на близката поляна засадил ръж и картофи. Не забравил и делото си и обхождал съмишлениците си, пръснати по околните села.

Но ето че настъпила фаталната вечер, когато измореният от скитания поп, се прибрал в своята колиба за заслужена почивка. На сутринта била насрочена среща с околните села за съгласуване на усилията в борбата срещу тирана. Намерила се обаче една предателска душа и в първия си сън монахът бил заловен, вързан и отведен над скалите на водопада. Там той бил обезглавен, а тялото му – хвърлено в дълбоките вирове. На сутринта съмишлениците му намерили само неговата килимявка.

 

35. ВОДОПАД „СКОКА“ – СЕЛО КАШИНА, ОБЩИНА САНДАНСКИ

 

Водопад „Скока” се намира се в Мелнишки регион, на около 1 час път пеша от село Кашина. Водите му се спускат от Пирин и минават под високата над 100 м Гарванова скала. Местните жители го наричат “Нашия малък Ниагара”. Висок е 19 м и привлича любители на каньонига (катерене на водопади).
36. ВОДОПАД „БЯЛА РЕКА“ – СЕЛО ПИРИН, ОБЩИНА САНДАНСКИ

 

 

Водопад „Бяла река” се намира на 17 км от село Пирин, в посока местността Нишков камък. Носи името на реката, по чието течение е разположен. Висок е 10 м и е предпочитано място за пикник и почивка.
37. КАРСТОВ ИЗВОР – СЕЛО ПЕТРОВО

 

Изворът се намира в близост до село Петрово и е трети по дебит на вода в България. Формиран е около масивни мраморни скали, което определя благоприятните му физични свойства и химичен състав. Неслучайно местното населението му е дало името „Бистрец”.

До извора се стига като се премине през кът за отдих и почивка,  представляващ заслон с дървени пейки и маси, скара и люлки за децата.

38. ПЕЩЕРА „ЗМЕЙОВА ДУПКА“

 

Змейовата дупка се намира на 4 км юг от село Пирин. Тя е истинско удоволствие за катерачите, но е недостъпна за обикновения турист. Районът около нея е изключително красив.

В легендата за Змейова дупка се разказва, че там някога живял страшен змей, който всяка вечер отлитал при своята любима Каля – най–красивата девойка от селото. За да се отърве от него, един ден майката на девойката сварила отровно биле и го изсипала върху Каля. Змеят се налютил, загърмяло, затрещяло, изсипал се пороен дъжд и реката придошла. В това време Каля била за вода на реката и била повлечена от нея. Тогава змеят се превърнал в голям бор, израснал в средата на реката, Каля се хванала за него и изчезнали заедно.

39. ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ И ДВА ЦЪРКОВНИ ХРАМА В СЕЛО ДЕБРЕНЕ, ОБЩИНА САНДАНСКИ На 07.07.2017 г. в двора на Църква “Света Неделя” е открит Етнографски музей. Експозицията е подредена в реставрираната сграда на някогашното килийно училище, което e било първото в община Сандански. В двора на църквата има още един храм „Света Богородица”.  Църквата „Св. Неделя“ съществува от 1812 г. За създаването на музея се включват жителите на селото с лични вещи

Село Дебрене е разположено в западните разклонения на Пирин, на надморска височина около 500 м. През землището на селото тече Бождовска река. В селото са запазени възрожденски къщи от типа родопска със силно влияние на огражденско-малешевската къща, от които 17 на паметници на културата.

40. ЧЕШМАТА ПОД ЧИНАРА, ГРАД САНДАНСКИ Чешмата е изградена през 1854 г. и е пренесена от гр. Серес през 1918 г. от войниците на ген. Тодоров. Има интересен мраморен релеф, като символиката на  изображения все още не е напълно разгадана. Смята се, че представлява планетната система според старобългарския календар, съставен от прадедите ни през третото хилядолетие пр.н.е. Чешмата е ценен паметник на възрожденското ни изкуство. Намира се в близост до градския съд, под най-старото дърво в града – чинар на около 700 г.