Видяна 81 пъти

„МАЙНКРАФТ“ – Инициатива за проектиране на устойчиви градове с участието на младежи“

Обучение за учители – координатори на McYOU екипи“

На 04.07.2024г. се проведе първата обучителна среща, в която участие взеха учители от училищата в град Сандански (I ОУ „Климент Охридски“, II ОУ „Христо Смирненски“, IV ОУ „Св.Св. Козма и Дамян“, Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, Професионална гимназия „Яне Сандански“, Професионална техническа гимназия град Сандански).

По време на обучението бяха представени обектите от градската среда, които младите хора ще могат да пресъздадат във виртуалния свят на играта Minecraft, като същевременно ги направят по функционални, устойчиви, иновативни и адаптирани към нуждите на хората в общината. Учителите бяха запознати с процеса на регистрация и основните функции на играта Minecraft Education Edition, в която ще работят участниците в проекта.

До момента регистрираните екипи от училищата са 15, а учениците участващи в тях са около 80, които ще бъдат ръководени от 11 учители – координатори и ментори.

През лятната ваканция участниците ще имат възможността да изберат обект, върху който да работят. Ще могат да обсъдят идеи и да изберат посоката, предназначението и функциите му. До края на годината екипите и учителите ще преминат през още няколко обучения, които ще засегнат теми като устойчивост, планиране на градското развитие и участие в процесите по вземане на решения на местно ниво. В края на проекта, младежите ще представят проектите си на публично събитие в община Сандански, а най-добрият проект ще участва на европейска конференция в Брюксел.

Проект „МАЙНКРАФТ“ – Инициатива за проектиране на устойчиви градове с участието на младежи“ се изпълнява по Програма Еразъм + на Европейската комисия.